[subcontent;block=div] [subcontent.content]

JURA | NICOLAS JACOB | VERBORGEN PERCELEN

Datum: 18-02-2018

 


Verdiepen

Wekenlang hebben we de rode en de witte wijnen van deze pientere personage geproefd en er telkens weer van genoten. Het viel mij op dat ik de wijnen steeds als ongekend zuiver en puur beoordeelde en dat zij ondanks vele dagen van tevoren geopend steeds mooier in het glas werden, In tegenstelling tot veel klassiekers uit de Jura vond ik de wijnen zoveel jeugdige schoonheid en finesse bezitten en intrigeerde de filosofie van Nicolas Jacob en zijn biodynamische werkwijze mij zo, dat ik mij er wel iets meer in wilde verdiepen. Ik zoek hem op in het dorpje l'Etoile.

Fanfan mijn hero 

Hij vertelt dat bloemen en planten altijd al een belangrijke rol in zijn leven speelden maar dat hij toch heeft gekozen voor de wijnbouw en aan de slag kon bij Laurent Macle in Chateau Chalon. Als hij dan later door Fanfan wordt gevraagd om daar voltijds te komen werken pakt hij die uitdaging met beide handen aan. Niet alleen omdat hij hier de kans krijgt om beetje bij beetje zijn eigen wijn te gaan maken maar ook omdat Jean-Francois Ganevat zijn grote voorbeeld is, zijn Hero.

VERBORGEN PERCELEN

In zijn vrije tijd, begint hij verspreid over de heuvels te zoeken naar kleine verborgen percelen met zeer oude stokken. Percelen die door grotere producenten als gevolg van hun isolement, te lage opbrengsten en moeilijke bewerking door de jaren heen zijn genegeerd. Percelen met oude wijnstokken die de wijn niet alleen intensiteit, concentratie en diepte geven maar door de optimale ligging en ouderdom Nicolas ook in staat stellen onderscheidende wijnen te maken.

Passie en kennis

Vanuit een nieuwe kelder vlakij Kenjiro Kagami wordt met veel passie en kennis gewerkt aan een piepkleine productie en we kunnen alleen maar hopen dat Nicolas ons dit jaar royaal toebedeeld. Vandaag heeft Nicolas drie verschillende locaties waar het land volgens de organische en biodynamische principes wordt bewerkt in overeenstemming met de maankalender opdat de wijnstokken en de grond hun karakter volledig kunnen uiten. Elke tussenkomst is van de meest zorgvuldige aard en veel tijd wordt besteed aan het groeibeheer.

Arbeidsintensief

Het is een arbeidsintensief proces met veel handwerk maar ook de enige manier om kleine hoeveelheden kwalitatief hoogstaande wijnen te maken. In de stijl van zijn mentor Jean-Francois Ganevat worden Chardonnay, Savagnin, Trousseau, Gamay en Pinot Noir zonder interventie opgevoed in gebruikte vaten en tot de nok toe gevuld om oxidatie te voorkomen.

verbluffend

Het is verbluffend om te zien hoe Nicolas in nog geen 6 jaar tijd is uitgegroeid tot een unieke persoonlijkeid die zich nu al kan scharen onder de grootste wijnmakers van de Jura. Dat zijn wijnen wereldwijd worden gezocht door een groot aantal Jura-Lovers is dan ook niet zo verwonderlijk. Respect.

Op allocatie

 

blanc 2020 | le clos | cotes du jura | chard

blanc 2020 | LE CLOS | COTES Du JURA | CHARD | MGN

blanc 2021 | Gringet | druiven van Dominique Belluard

blanc 2021 | GRINGET | druiven van DOMINIQUE BELLUARD | MGN

blanc 2021 | Riesling | DRUIVEN VAN Stephane Vonville

blanc 2021 | Riesling | DRUIVEN VAN Stephane vonville | MGN

rouge 2022 | Les chazaux | cotes du jura | Poulsard

rouge 2022 | LES CHAZAUX | COTES DU JURA | POULSARD | Mgn

 

 

 

 

 

 

 

Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine